Proviva zboża testy

Alergie pokarmowe – wielka ósemka

Teoretycznie każdy pokarm może powodować alergię. Jednak stosunkowo mała grupa składników pokarmowych (tzw. „wielka ósemka”) odpowiada za co najmniej 90% reakcji alergicznych na żywność. Do tej niechlubnej grupy należą następujące produkty:

  • pszenica;
  • soja;
  • mleko krowie;
  • jajka;
  • ryby;
  • skorupiaki i owoce morza;
  • orzechy (laskowe, włoskie, brazylijskie, migdały);
  • orzeszki arachidowe (orzeszki ziemne).

Substancja, która wywołuje reakcję alergiczną w żywności lub napoju jest nazywana alergenem”. Jeśli chodzi o żywność to prawie wszystkie alergeny są białkami. Dla większości ludzi białka te nie są alergenami, ponieważ ich system immunologiczny nie reaguje na te substancje.

W gabinecie Proviva można wykonać testy alergiczne pod kątem alergenów podstawowych, wśród których znajdują się m.in. pszenica, gluten, białko mleka krowiego, laktoza, białko jaja kurzego, żółtko, soja, ryby, mięsa, orzechy, warzywa, owoce oraz wiele innych alergenów zarówno pokarmowych, jak i wziewnych. Zestaw alergenów wchodzących w skład testu podstawowego znajduje się w zakładce: Testy alergiczne/Alergeny podstawowe.

W ramach wykonywanej diagnostyki alergii możliwe jest przetestowanie przyniesionych z domu próbek własnych substancji (np. konkretnych produktów żywnościowych – np. mleko modyfikowane, kaszki, kurzu, sierści zwierząt, detergentów, kosmetyków itp.), co do których istnieje podejrzenie, że mogą być czynnikiem uczulającym (do 5 alergenów).

Wykonujemy również odczulanie na zdiagnozowane alergeny, dzięki czemu alergeny przestają uczulać, organizm wzmacnia swoją własną odporność i nie musi już przyjmować leków przeciwhistaminowych czy chemicznych. Szczegóły w zakładce Odczulanie.

Podobnie jak w homeopatii, akupunkturze i innych metodach wspomagających leczenie konwencjonalne Biofizykalna Terapia Informacyjna BTI (Informoterapia) jest formą medycyny regulacyjnej. To wypróbowana i przetestowana, skuteczna metoda, u której podstaw leżą wyniki badań naukowych z dziedziny biofizyki, fizyki kwantowej oraz wielowiekowe doświadczenia medycyny chińskiej. Choć fizyka, biofizyka i medycyna klasyczna nie przyjęły jej jeszcze jako doktryny, to metoda jest szeroko stosowana na zachodzie (Niemcy, Szwajcaria, Wielka Brytania czy Stany Zjednoczone) osiągając wysokie parametry skuteczności (zwłaszcza w przypadkach alergii oraz schorzeń przewlekłych, z którymi trudno poradzić sobie metodami konwencjonalnymi).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Scroll to top