Właściwości usuwania toksyn, w tym metali ciężkich, przez witaminę C

Wśród wielu właściwości witaminy C, warto podkreślić fakt jej zdolności do usuwania metali z organizmu. Jeśli organizm jest zaopatrzony w witaminę C w odpowiedniej ilości, a więc takiej, która zapewnia prawidłowy przebieg procesów fizjologicznych wymagających jej udziału, to każdy dodatkowy gram tego związku jest w stanie usunąć podaną poniżej ilość skumulowanych w ustroju następujących szkodliwych metali:

  • 20,7 mikrogramów ołowiu lub,
  • 20,0 mikrogramów rtęci lub,
  • 7,5 mikrogramów arszeniku lub,
  • 11,2 mikrogramów  kadmu lub,
  • 5,6 mikrogramów niklu.

Jeśli w ustroju znajduje się cała piątka wymienionych powyżej substancji szkodliwych, to 5 gramów witaminy C dostarczonej dodatkowo ponad potrzeby bieżące organizmu, pozwoli na usunięcie powyższych  ilości tych toksyn. Ta właściwość witaminy C wymaga dla skuteczności zastosowania jej w aspekcie usuwania metali z organizmu obecności kilku składników:

metale ciezkie detoks

  • probiotyków i prebiotyków – odpowiednia ich ilość zapobiega ponownemu wchłonięciu toksyn z jelita ponownie do ustroju,
  • magnez – jego niedobór wzmaga toksyczność metali ciężkich,
  • cynk – jest antagonistą kadmu i ołowiu, bierze udział w utrzymaniu równowagi innych pierwiastków śladowych jak manganu, magnezu, selenu i miedzi. Naturalnym źródłem cynku z diety są np. pestki dyni, orzechy, nasiona słonecznika,
  • selen – może unieruchamiać nadmiar metali, które odkładają się głównie w organach miąższowych. Naturalnym źródłem selenu w diecie są np. orzechy brazylijskie, czosnek, drożdże piwowarskie, grzyby, jajka, nasiona słonecznika.
  • siarka – zmniejsza toksyczność selenu i ma działanie antagonistyczne w stosunku do metali ciężkich. Naturalnym źródłem siarki jest np. czosnek, cebula, jaja, imbir, czy brokuły.

Metale ciężkie takie, jak rtęć czy kadm występują obecnie w środowisku w takich ilościach, że niemal każdy do pewnego stopnia doświadcza obciążenia tymi toksynami. Ukrywają się one w wodzie z kranu, żywności (zwłaszcza tej wysoko przetworzonej), plombach dentystycznych, starej farbie, farmaceutykach, kosmetykach, czy środkach czyszczących. Dlaczego nie poleca się więc profilaktycznego przyjmowania witaminy C? Bo najczęściej nie wiemy, o jej działaniu odtruwającym.

ASCOLIP – wysokowydajna, bioprzyswajalna liposomalna witamina C polskiej produkcji w opatentowanej technologii LIPOSHELL jest dostępna na stronie naszego sklepu internetowego. Ta forma witaminy pozwala na zwiększenie bioprzyswajalności witaminy C i przekroczenie progu wchłaniania kwasu askorbinowego czy askorbinianu sodu. Liposomy LIPOSHELL zastosowane w tym produkcje to maleńkie nośniki o średnicy 170 nanometrów ± 15%, co pozwala na osiągnięcie bardzo wysokiej wydajności w transporcie witaminy C do organizmu i efektywne przenikanie liposomów wraz z witaminą C do miejsca docelowego – wnętrza komórek. Wykazują one podobieństwo do błon komórkowych w organizmie ludzkim, dzięki czemu są nietoksyczne i biozgodne oraz umożliwiają długotrwałe, stabilne zamknięcie witaminy C w ich wnętrzu. ASCOLIP  charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C w liposomie.
Zapraszamy do zakupów i stosowania nie tylko w celu wykorzystania odtruwających właściwości witaminy C.

This entry was posted in Detoksykacja and tagged detoksykacja, usuwanie metali, witamina C a metale, witamina C a toksyny. Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *