proviva testy szczegolowe

Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmów

O alergii pokarmowej mówimy, gdy wyzwolone zostają mechanizmy immunologiczne. Te reakcje są zwykle uruchamiane przez białka dostarczane w spożywanym pokarmie, które przez układ odpornościowy zostają błędnie rozpoznane jako czynnik szkodliwy dla organizmu. To powoduje szereg reakcji i uwolnienie takich substancji, jak np. histamina. Te zachodzące wewnątrz organizmu procesy zewnętrznie objawiają się zwykle niezagrażającymi życiu reakcjami, jak np. swędzeniem skóry, oczu, zmianami na skórze, kaszle, czy katarem. Niewielki odsetek osób dotkniętych jest alergią, która skutkować może zagrażającymi życiu reakcjami anafilaktycznymi. Ciężkie objawy wstrząsu anafilaktycznego wymagają natychmiastowej interwencji medycznej. Częstym alergenem odpowiadającym za wstrząs anafilaktyczny z nagłym obniżeniem ciśnienia są orzechy ziemne. Skłonności do alergii pokarmowych często są przekazywane w genach, a dowiadujemy się o tym często we wczesnych latach życia.

Alergię pokarmową należy odróżnić od tzw. nietolerancji pokarmowej. Nietolerancje produktów spożywczych związane są metabolicznymi reakcjami organizmu, a nie ze źle ukierunkowaną odpowiedzią układu odpornościowego. Dzieje się tak na przykład w przypadku nietolerancji cukru mlecznego – laktozy, która związana jest z brakiem lub niedoborem enzymu trawiącego laktozę tzw. laktazy.

System odpornościowy to obrona organizmu przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Jednak czynnik niekorzystny czasem jest błędnie rozpoznany przez układ odpornościowy. Kiedy nieszkodliwa substancja zostanie potraktowana przez układ immunologiczny jako wroga, to substancja ta (najczęściej białko) staje się tzw. alergenem. Uruchamiane są procesy związane m.in. z:

  • uwalnianiem przeciwciał, które dezaktywują i usuwają alergeny z organizmu;
  • immunoglobuliny E (IgE) uruchamiają reakcje z udziałem komórek tucznych i limfocytów zasadochłonnych;
  • podrażnione komórki tuczne powodują uwolnienie mediatorów zapalenia, histaminy oraz innych substancji chemicznych (np. leukotrienów i prostaglandyn;
  • obserwacja objawów alergii – zwykle objawy dotyczą tylko wybranych organów.

W niektórych przypadkach objawy występują dopiero po kilku godzinach lub nawet kilku dniach. Mówi się wtedy o opóźnionych reakcjach nadwrażliwości.

Identyfikacja alergenów pokarmowych i nietolerowanych składników pokarmowych umożliwia wprowadzenie działań eliminujących szkodliwie wpływających na funkcjonowanie układu immunologicznego pokarmów z diety osób dotkniętych problemem alergii i nietolerancji pokarmowych.

Z pomocą mogą tutaj przyjść testy wykonywane w naszym gabinecie. Warto podkreślić, że testy wykonywane metodą biorezonansową, w odróżnieniu od testów skórnych oraz testów z krwi, diagnozują nie tylko reakcje immunologiczne (alergie pokarmowe), ale również reakcje metaboliczne (nietolerancje pokarmowe). Uwagę warto zwrócić również na fakt, że testy wykonywane w naszym gabinecie diagnozują również reakcje w grupie najmłodszych wiekiem (dzieci poniżej 3 lat), z którymi testy z krwi, czy testy skórne ewidentnie sobie nie radzą.

Szczegóły w zakładce: Testy alergiczne.

Podobnie jak w homeopatii, akupunkturze i innych metodach wspomagających leczenie konwencjonalne Biofizykalna Terapia Informacyjna BTI (Informoterapia) jest formą medycyny regulacyjnej. To wypróbowana i przetestowana, skuteczna metoda, u której podstaw leżą wyniki badań naukowych z dziedziny biofizyki, fizyki kwantowej oraz wielowiekowe doświadczenia medycyny chińskiej. Choć fizyka, biofizyka i medycyna klasyczna nie przyjęły jej jeszcze jako doktryny, to metoda jest szeroko stosowana na zachodzie (Niemcy, Szwajcaria, Wielka Brytania czy Stany Zjednoczone) osiągając wysokie parametry skuteczności (zwłaszcza w przypadkach alergii oraz schorzeń przewlekłych, z którymi trudno poradzić sobie metodami konwencjonalnymi).

Marta Dłużak
Lorem
Scroll to top