Oczyszczanie organizmu po rzuceniu palenia

Oczyszczanie organizmu po rzuceniu palenia

Rzucanie palenia - a co dalej?

Chodzi Ci po głowie rzucenie palenia papierosów? Czy myślisz o przejściu od palacza do niepalącego? Chcesz zapalić swojego ostatniego papierosa? Gratulacje! Ponieważ jest to korzystne nie tylko dla twojego organizmu i portfela, ale przede wszystkim dla twojego samozadowolenia. I nie ważne, czy to skutek porady lekarskiej, niedomagania układu oddechowego, czy uświadomienie sobie braku wolności, jaki odczuwa palacz , kiedy rządzi nim palenie papierosów (w końcu to nałóg). Skutki rzucenia palenia będą osiągane już niedługo po zaprzestaniu palenia. Więc warto! Oto fizyczne zmiany, które zachodzą w wyniku oczyszczania organizmu po rzuceniu palenia:
ostatni papieros

20 minut po rzuceniu palenia

  • wartości tętna i ciśnienie krwi wracają do normy

12 godzin po rzuceniu palenia papierosów

  • zmniejszenie poziomu tlenku węgla we krwi
  • wzrost poziomu tlenu we krwi do normy
  • lepsze zaopatrzenie w tlen wszystkich narządów organizmu
  • zwiększenie wydolności fizycznej

2 tygodnie do 3 miesięcy po rzuceniu palenia

  • stabilizacja krążenia
  • poprawa funkcji płuc

1 do 9 miesięcy po rzuceniu palenia

  • zmniejszenie napadów kaszlu, duszności i przekrwienia zatok
  • rozpad śluzu w płucach (stopniowe oczyszczanie organizmu, a szczególnie płuc po rzuceniu palenia)
  • zmniejszenie ryzyka infekcji

1 rok po rzuceniu palenia

  • zmniejszenie o połowę ryzyka choroby wieńcowej w porównaniu z palaczami

5 lat po rzuceniu palenia

  • zmniejszenie o połowę ryzyka raka jamy ustnej, przełyku, gardła lub pęcherza moczowego
  • zmniejszenie ryzyka raka szyjki macicy (porównywalne z kobietami niepalącymi)
  • zmniejszenie ryzyka udaru (porównywalne z osobami, które nie palą)

10 lat po rzuceniu palenia papierosów

  • znaczne zmniejszenie ryzyka zgonu z powodu raka płuc (zmniejszenie ryzyka raka płuc po rzuceniu palenia o około połowę)
  • zmniejszenie ryzyka raka krtani i trzustki

15 lat po rzuceniu palenia

  • dalsze zmniejszenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca - ryzyko spada do poziomu zakazu palenia

Jak wspomóc oczyszczanie organizmu po rzuceniu palenia?

Oczyszczanie organizmu po rozstaniu się z nałogiem i wypaleniu ostatniego papierosa rozpocznie się niezależnie od podjęcia dodatkowych kroków wspierających organizm w tym procesie. Ale można ten proces oczyszczania organizmu jeszcze przyspieszyć i wspomóc.

Żywość pomaga oczyścić organizm z nikotyny

Kwaśne i gorzko-kwaśne produkty pomagają w oczyszczaniu z nikotyny po rzuceniu paleniaNikotyna wchłaniana podczas palenia dociera do mózgu w ciągu kilku sekund, gdzie stymuluje uwalnianie dopaminy. Ta substancja przekaźnikowa wyzwala dobre samopoczucie, co sprzyja dalszemu spożyciu nikotyny. Nikotyna uzależnia w krótkim czasie. Większość zdaje sobie sprawę z konsekwencji palenia tytoniu, ale nadal nie może pozbyć się papierosów. Dlatego dobrze jest wiedzieć, że istnieją produkty, które pomagają w szybszym pozbyciu się nikotyny z organizmu. Tak więc łagodzą one konsekwencje palenia papierosów poprzez przyspieszenie metabolizmu nikotyny. Należą do niech kwaśne i gorzko-kwaśne produkty, takie jak np. grapefruity, czy żurawina. Pomagają szybciej usuwać nikotynę z krwiobiegu.

Zanieczyszczenia (również nikotyna) tworzą toksyczne środowisko w organizmie. Prowokują również do uwalniania wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki i DNA. Jeśli ta komórka i uszkodzenie DNA nie zostaną naprawione, może rozwinąć się rak. Rodzaje roślin kapustnych, takie jak brokuły, jarmuż i brukselka, zawierają olejek gorczycowy, który ma działanie przeciwutleniające, a tym samym zapobiega rakowi. Badania przeprowadzone przez Linus Pauling Institute w USA w stanie Oregon wykazały również, że kapustne zawierają substancje biologicznie czynne, które usuwają substancje rakotwórcze z organizmu, zanim spowodują tam szkody. Wysokie spożycie kapustnych znacznie zmniejsza ryzyko raka. Jest to szczególnie ważne w przypadku raka okrężnicy i płuc, a więc i palaczy. Także tych, którzy już mogą powiedzieć: "nie palę".

Imbir ważny dla oczyszczania płuc po rzuceniu paleniaDla oczyszczania płuc szczególnie ważnym może okazać się imbir. Ta zdrowa bulwa od dawna uważana jest za prawdziwie wszechstronną. Czynne substancje roślinne imbiru mają działanie antybakteryjne i antyseptyczne, które wspomagać mogą oczyszczanie płuc. Regularne spożywanie imbiru wzmacnia oskrzela i śluz. Odpowiada za to gingerol zawarty w imbirze. Zapewnia on lepsze ukrwienie błon śluzowych, a lepsze ukrwienie, to również lepsze dotlenienie i odprowadzanie toksyn podczas, kiedy organizm podejmuje oczyszczanie płuc po rzuceniu palenia. Aktywowany jest również lokalny układ odpornościowy. Imbir zmniejsza również ryzyko raka, a także zabija komórki rakowe.

Szpinak, ale także rukola czy roszponka zawierają liczne witaminy i minerały oraz substancje gorzkie i substancję roślinną chlorofil, która odpowiada za zielony kolor warzyw i sałatek. Chlorofil zapobiega tworzeniu się wolnych rodników, a tym samym zapobiega rakowi. Odtruwa również nasz organizm i wzmacnia układ odpornościowy. Szpinak zawiera również dużo kwasu foliowego, który może zmniejszać toksyczność nikotyny i jej negatywny wpływ na trzustkę. Najlepiej spożywać te warzywa na surowo lub podgrzewać je maksymalnie przez jedną do dwóch minut, aby zachować cenne i skuteczne składniki.

Pokarmy, takie jak arbuzy, jabłka, orzeszki ziemne i pestki, takie jak np. pestki dyni, są szczególnie bogate w minerały. Transportują one między innymi składniki odżywcze i wodę przez organizm i pomagają usuwać nikotynę z organizmu.

Wiele jagód, porzeczki, truskawki czy maliny zawierają wiele witamin, a wśród nich również witaminę C. Są one również bogate w przeciwutleniacze, które wychwytują wolne rodniki i czynią je nieszkodliwymi. W ten sposób zapobiegają rakowi. Ponadto kwas elagowy zawarty w jagodach przyspiesza śmierć komórek nowotworowych. Kwas elagowy ma również działanie przeciwbakteryjne i może unieszkodliwić toksyny komórkowe, takie jak nikotyna lub aflatoksyny.

Kurkumina pomaga usuwać toksyny i oczyszczać się po rzuceniu palenia Palenie może stwarzać zagrożenie dla różnych rodzajów raka. Badania wykazały, że kurkuma zawiera kurkuminę, która ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i antytoksyczne. Może pomóc w usuwaniu szkodliwych toksyn z organizmu, jednocześnie chroniąc narządy przed dalszym uszkodzeniem.

Woda - niezbędny element każdego oczyszczania

Każdy, kto wypija co najmniej 1,5 do 2 litrów wody lub niesłodzonej herbaty ziołowej dziennie, wspomaga swój organizm w usuwaniu toksycznych produktów przemiany materii i w utrzymaniu zdrowia. Nikotyna jest również szybciej wypłukiwana z organizmu wraz z moczem. Dlatego bez wody również nie istnieje oczyszczanie płuc po rzuceniu nałogu nikotynowego. Pozytywny efekt uboczny: ci, którzy piją więcej, są mniej spragnieni. Zapobiegnie to przyrostowi masy ciała, jeśli zdecydujesz się rzucić palenie i osiągnąć pełnię zdrowia.

Sauna pomaga oczyścić organizm

Dlaczego ludzie wciskają się nago do maleńkiej, całkowicie przegrzanej drewnianej chatki? Co sprawia, że ​​siedzisz nieruchomo na ręczniku przez kilka minut w szalonych temperaturach, aż pot kapie ze wszystkich twoich porów?  Ponieważ pocenie się jest dobre dla zdrowia, a skorzystanie z sauny „odtruwa” organizm i uwalnia go od niepotrzebnych „produktów przemiany materii”. Palenie dostarcza sporo toksyn, a w saunie efektywność ich usuwania jest zdecydowanie większa niż np. podczas wysiłku fizycznego. Okazuje się, że skład potu wydzielanego podczas seansu w saunie znacznie różni się od składu wypoconego na siłowni. Związane jest to z rozluźnieniem, jakie towarzyszy saunowaniu, w odróżnieniu od pełnej mobilizacji koniecznej do prowadzenia aktywności fizycznej.

Biorezonansowe zabiegi oczyszczające

Oczyszczenie płuc po rzuceniu palenia papierosów

Jest wystarczająco dużo powodów, aby rzucić palenie na stałe: ustępują ostre objawy, takie jak kaszel i duszność, ponownie poprawia się czynność płuc i zmniejsza się ryzyko infekcji dróg oddechowych. Spada ciśnienie i tętno, poprawia się morfologia krwi, a ryzyko zawału spada do poziomu osoby niepalącej. Zmniejsza się również ryzyko raka płuc, przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) i raka gardła. Ale stwierdzenie, że jest to łatwiejsze niż zrobione: wielu osobom trudno jest zmniejszyć spożycie papierosów lub nawet całkowicie zrezygnować z papierosów. Jeśli głód nikotynowy sprawia, że trudno ci rzucić palenie i powiedzieć sobie: od dziś nie pale, zapraszamy do zapoznania się z ofertą zabiegów anynikotynowych oraz zabiegów oczyszczających po rzuceniu palenia prowadzonych w naszym gabinecie. W ramach wsparcia detoksykacji organizmu zapraszamy na serię zabiegów biorezonansowych celem których jest wspomaganie i wzmacnianie eliminacji toksyn z organizmu, wspieranie pracy organów odpowiedzialnych za oczyszczanie (przede wszystkim wątroba – główny filtr krwi i nerki) i stymulowanie regeneracji organizmu z wykorzystaniem pola elektromagnetycznego.

Rzucenie palenia może być trudne, ale jest wykonalne. Może się to wydawać zniechęcające i może wymagać kilku prób, aby odnieść sukces. Ale im dłużej pozwalasz płucom odpocząć, tym więcej czasu mają one na wzmocnienie i wyleczenie. Dlatego staraj się jak najdłużej nie palić.

Zapraszamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy lub telefonicznie pod numerem: 882-028-222

Podobnie jak w homeopatii, akupunkturze i innych metodach wspomagających leczenie konwencjonalne Biofizykalna Terapia Informacyjna BTI (Informoterapia) jest formą medycyny regulacyjnej. To wypróbowana i przetestowana, skuteczna metoda, u której podstaw leżą wyniki badań naukowych z dziedziny biofizyki, fizyki kwantowej oraz wielowiekowe doświadczenia medycyny chińskiej. Choć fizyka, biofizyka i medycyna klasyczna nie przyjęły jej jeszcze jako doktryny, to metoda jest szeroko stosowana na zachodzie (Niemcy, Szwajcaria, Wielka Brytania czy Stany Zjednoczone) osiągając wysokie parametry skuteczności (zwłaszcza w przypadkach alergii oraz schorzeń przewlekłych, z którymi trudno poradzić sobie metodami konwencjonalnymi).

Testy alergiczne u dzieci

Testy alergiczne u dzieci - Jak wyglądają i jak się przygotować

Alergie u dzieci

Dzieci mogą rozwinąć alergie w każdym wieku. Im szybciej te alergie zostaną zidentyfikowane, tym szybciej można sobie z nimi poradzić unikając alergenów, odczulając dzieci, minimalizując objawy i poprawiając jakość życia. Zmiana skórna spowodowana alergią u dziecka

Objawy w przypadku alergii u dzieci mogą obejmować:

  • wysypki skórne;
  • problemy z oddychaniem;
  • kaszel;
  • kichanie, katar lub przekrwienie;
  • swędzące oczy;
  • rozstrój żołądka.

Alergie mogą być wywoływane przez różne czynniki, w tym czynniki drażniące w pomieszczeniach (np. roztocza kurzu domowego, zarodniki pleśni, czy sierści zwierzątek domowych) i na zewnątrz (np. pyłki), a także żywność (najczęściej mleko, jaja, ryby, orzechy, skorupiaki, pszenica, gluten). Jeśli zauważysz u swojego dziecka objawy alergii, umów się na dostosowane do odpowiedniego wieku dzieci testy alergiczne.

Istnieje wiele testów alergicznych, które mogą być wykonane, aby pomóc zidentyfikować konkretne alergeny, ale ważne jest, aby dało się interpretować ich wyniki w przypadku, gdy badanie dotyczy dzieci.

Kiedy wykonać testy alergiczne u dzieci

Alergie są powszechne u niemowląt i dzieci i mogą wpływać na:

  • jakość snu;
  • absencję w placówce - żłobku, przedszkolu, szkole;
  • dietę;
  • ogólny stan zdrowia.

Jeśli Twoje dziecko ma niepożądane reakcje na określone pokarmy, testy na alergię są ważne dla jego bezpieczeństwa. Możesz poddać swoje dziecko badaniu biorezonansowemu przeprowadzanemu w naszym gabinecie w każdym wieku, jednak alergiczne testy skórne, testy alergiczne z krwi, testy punktowe w przypadku maluchów na ogół nie są wykonywane w wieku poniżej 6 miesięcy, a przed upływem 6 r.ż stwarzają pewne trudności interpretacyjne. Testy alergiczne mogą być mniej dokładne u bardzo małych dzieci.

Jeśli zauważysz objawy alergii lub przeziębienia, które nie ustępują w ciągu kilku tygodni, zapoznaj się z możliwościami diagnozowania alergii i upewnij się, że dane testy alergiczne są odpowiednie dla dziecka w danym wieku. Jeśli test wykonany daną metodą nie daje jednoznacznych wyników lub nie jest łatwy do wykonania, można wykonać badanie innym sposobem. Pamiętaj, że niektóre testy alergiczne są mniej czułe niż inne.

Testy skórne

Za pomocą tych testów na skórę aplikuje się małą kroplę alergenu. Następnie skórę nakłuwa się igłą, aby część alergenu mogła dostać się pod powierzchnię skóry. Jeśli dziecko ma alergię na tę substancję, utworzy się obrzęk, czerwonawy odczyn w miejscu drażnionym alergenem. Ten rodzaj testu jest najczęściej wykonywany, lecz nie u bardzo małych dzieci. Jest on również mniej dokładny i ograniczony ze względu na ograniczone możliwości powierzchni przedramienia u dziecka, u którego wykonuje się badanie (wybiera się tylko kilka lub kilkanaście alergenów do przetestowania tą metodą).

Testy alergiczne z krwi

testy alergiczne u dzieciBadania z krwi pod kątem alergii są podobne do każdego innego badania krwi i wiążą się niestety z kłuciem i igłą, co dla dziecka jest zdecydowanie trudniejsze niż dla dorosłej osoby. Dziecku zostanie pobrana próbka krwi, która zostanie wysłana do laboratorium w celu przetestowania. Te testy mierzą ilość przeciwciał Ige we krwi dziecka specyficznych dla różnych alergenów (w tym pokarmów). Im wyższy poziom Ige, tym większe prawdopodobieństwo alergii na dany czynnik. Obecność przeciwciał Ige we krwi warunkowany jest kontaktem z alergenem, co stanowi o niedoskonałości tej metody (zwłaszcza w przypadku pokarmów u maluchów, które dopiero zaczynają jeść nowe składniki). Podczas jednego pobrania krwi można przetestować wiele alergenów i nie ma ryzyka wystąpienia reakcji alergicznych. Badania krwi zwłaszcza wykonywane maluchom mogą dawać zarówno fałszywie pozytywne, jak i fałszywie negatywne wyniki. Dlatego niezależnie od tego, jakie testy alergiczne są wykonywane, ważne jest, aby umieścić te wyniki w szerszym obrazie objawów i reakcji na określone ekspozycje.

Test płatkowy

Rzadko wykonuje się je maluchom, ale jeśli dziecko jest już nieco starsze i miało wysypkę lub pokrzywkę , można wykonać testy płatkowe. Może to pomóc w ustaleniu, czy alergen powoduje podrażnienie skóry. Ten test jest podobny do testu skórnego, ale bez igły. Alergeny nakłada się na plastry, które następnie przykleja się do skóry. Można przetestować od 20 do 30 alergenów, a plastry należy nosić na ramieniu lub plecach przez 48-72 godzin. To stanowi o ich niskiej przydatności do zastosowania u małych dzieci.

Dieta eliminacyjna

Diety eliminacyjne polegają na wycofaniu się z podawania dziecku żywności, co do której istnieje podejrzenie, że wywołuje reakcję alergiczną lub nietolerancję (najczęściej dotyczy to takich pokarmów, jak np. nabiał, jajka lub orzeszki ziemne). Najpierw usuwa się podejrzany pokarm z diety dziecka na kilka tygodni i monitoruje się wszelkie objawy. Następnie, powoli i indywidualnie, wprowadza się ponownie każdy pokarm, zwracając uwagę na reakcje alergiczne, takie jak zmiany w oddychaniu, wysypki, zmiany w wypróżnianiu lub problemy ze snem. Ta obserwacja bywa trudna w przypadku dzieci uczęszczających do placówek takich , jak żłobki, przedszkola czy szkoły, gdzie podlegają one zasadom żywienia zbiorowego.

Test prowokacyjny

Aby zdiagnozować alergię pokarmową (często kiedy wyniki testów nie są jednoznaczne) można przeprowadzić test prowokacyjny. Testy prowokacji pokarmowej służą zarówno do określenia, czy dziecko ma alergię pokarmową, jak i do sprawdzenia, czy nie wyrosło z alergii pokarmowej. Ze względu na możliwość wystąpienia działań niepożądanych, dobrze przeprowadzać je pod okiem specjalistów gotowych udzielić pomocy (jeśli dziecko zareaguje silnie musi zostać szybko leczone). W ciągu dnia dziecko otrzymuje zwiększone ilości określonego pożywienia i jest dokładnie monitorowane pod kątem reakcji. Jednocześnie można testować tylko jedną żywność. Ze względu na swoją specyfikę rzadko stosuje się tego typu testy.

Biorezonansowy test alergiczny

Biorezonansowe testy na alergie nie tylko dla dzieciMetoda biorezonansowego przeprowadzenia testów alergicznych umożliwia uzyskanie dokładnych wyników testu u osoby w każdym wieku, w tym również maluchów (nawet dzieci od 3 miesiąca życia). Testy nie wymagają pobierania krwi, kłucia, bólu czy kontaktu z alergenami (a więc unikamy swędzenia, pieczenia czy obrzęku). Wyniki są dostępne natychmiast i nie ma limitu co do ilości testowanych alergenów (można testować setki alergenów, w tym własne przyniesione z domu, a nie tylko te, którymi dysponuje gabinet, gdzie przeprowadza się test). Możesz więc sprawdzić, czy dokładnie Twój piesek lub chomik, którego posiadacie w domu uczula Twoje dziecko lub czy podawany nowy składnik pokarmowy z wprowadzonej właśnie pierwszy raz zupki do diety malucha nie powinien jeszcze chwilę poczekać, że Twój syn czy córka będzie mógł się nim rozkoszować. A czy płyn do płukania tkanin, którego używasz nie powoduje czasem reakcji na skórze Twojej, czy członka Twojej rodziny?

Biorezonansowe testy alergiczne prowadzone w Gabinecie Proviva zebrane są w pakiety po około 90 alergenów w każdej palecie testów i obejmują:

– testy alergiczne identyfikujące alergeny oraz nietolerancje pokarmowe;

 testy alergiczne na alergeny wziewne;

– testy alergiczne na alergeny pyłkowe;

 testy alergiczne na alergeny spożywcze.

Zapraszamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy lub telefonicznie pod numerem: 882-028-222

Podobnie jak w homeopatii, akupunkturze i innych metodach wspomagających leczenie konwencjonalne Biofizykalna Terapia Informacyjna BTI (Informoterapia) jest formą medycyny regulacyjnej. To wypróbowana i przetestowana, skuteczna metoda, u której podstaw leżą wyniki badań naukowych z dziedziny biofizyki, fizyki kwantowej oraz wielowiekowe doświadczenia medycyny chińskiej. Choć fizyka, biofizyka i medycyna klasyczna nie przyjęły jej jeszcze jako doktryny, to metoda jest szeroko stosowana na zachodzie (Niemcy, Szwajcaria, Wielka Brytania czy Stany Zjednoczone) osiągając wysokie parametry skuteczności (zwłaszcza w przypadkach alergii oraz schorzeń przewlekłych, z którymi trudno poradzić sobie metodami konwencjonalnymi).

Rodzaje alergii pokarmowych

Rodzaje alergii pokarmowych

Objawy reakcji alergicznej na niektóre pokarmy są powszechne, ale większość z nich jest spowodowana raczej nietolerancją pokarmową niż alergią pokarmową (należy je odróżnić). Nietolerancja pokarmowa może powodować niektóre z tych samych objawów, co alergia pokarmowa, więc ludzie często je mylą. Prawdziwa alergia pokarmowa wywołuje reakcję układu odpornościowego, która wpływa na wiele narządów organizmu. Może powodować szereg objawów. W niektórych przypadkach alergiczna reakcja pokarmowa może być ciężka lub zagrażać życiu (wstrząs anafilaktyczny). Z kolei symptomy nietolerancji pokarmowej są na ogół mniej poważne i często ograniczone do problemów trawiennych. Jeśli masz nietolerancję pokarmową, możesz bez problemu zjeść niewielkie ilości nietolerowanego pokarmu. Możesz także zapobiec reakcji. Na przykład, jeśli masz nietolerancję laktozy, możesz pić mleko bez laktozy lub przyjmować tabletki z enzymem laktazy, aby wspomóc trawienie. Poniżej omówione zostały najpopularniejsze rodzaje alergenów pokarmowych powodujących alergie i nietolerancje.

Alergie pokarmowe - Alergia na mleko

Najczęstsze alergeny pokarmowe a rodzaje alergii pokarmowych
Alergia na mleko krowie (białko) jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych u niemowląt i małych dzieci. Większość dzieci wyrośnie z tej alergii pokarmowej, zanim osiągną wiek szkolny (około 6 lat). U niewielkiej liczby osób, które nie wyrosną z alergii na mleko krowie, będzie się ona utrzymywać do dorosłości. W takim przypadku ludzie są bardziej narażeni na cięższe reakcje alergiczne. Alergie pokarmowe na mleko krowie pojawiające się u dorosłych występują bardzo rzadko. Istnieją dwa główne rodzaje alergii pokarmowej na mleko krowie, w zależności od reakcji układu odpornościowego. Objawy alergii, które są „natychmiastowe” są wywoływane przez przeciwciało IgE i zazwyczaj pojawiają się w ciągu kilku minut od spożycia mleka krowiego lub do dwóch godzin później. Ten typ reakcji jest określany jako alergia pokarmowa zależna od IgE. Drugi rodzaj alergii na mleko występuje, gdy symptomy są „opóźnione” (wolno pojawiają się) i są spowodowane przez inną część układu odpornościowego reagującą w inny sposób. Ten typ reakcji jest określany jako alergia pokarmowa niezwiązana z IgE i jest typem najczęstszym. Objawy zwykle pojawiają się po dwóch godzinach od spożycia, ale może to zająć do 72 godzin. Jeśli mleko krowie będzie nadal spożywane w diecie, układ odpornościowy będzie nadal powodować reakcje alergiczne przez kilka dni lub nawet tygodni.

Alergie pokarmowe - Alergia na jajka

Alergia na jajka występuje znacznie częściej u małych dzieci niż u dorosłych. Większość dzieci z alergią na jajka wyrośnie z tego. Łatwo jest uniknąć jajek podawanych samodzielnie, gdy wyglądają jak jajko; jednak często są one ukryte w gotowej żywności, więc uważaj i czytaj składy na etykietach produktów przetworzonych.

Alergie pokarmowe - Alergia na orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne są częstą przyczyną alergii pokarmowej, spowodowanej reakcją układu odpornościowego na białko znajdujące się w orzeszkach ziemnych. Alergie pokarmowe na orzeszki ziemne dotykają kilku procent populacji (częściej dotyczą dzieci). Zwykle rozwijają się we wczesnym dzieciństwie, ale czasami mogą pojawić się w późniejszym wieku. Ważne jest, aby wiedzieć, że orzeszki ziemne są roślinami strączkowymi i należą do innej rodziny roślin niż orzechy. Alergia na orzeszki ziemne nie oznacza automatycznie uczulenia na orzechy z drzew orzechowych, chociaż nierzadko osoba uczulona jest zarówno na orzeszki ziemne, jak i na niektóre orzechy. Większość reakcji alergicznych na orzeszki ziemne jest łagodna, ale mogą być również umiarkowane lub ciężkie. Zwykle pojawiają się w ciągu kilku minut po kontakcie z orzeszkami ziemnymi, ale mogą również wystąpić nawet godzinę później.

Nietolerancje pokarmowe

Niektórzy ludzie doświadczają niepożądanych reakcji spowodowanych jedzeniem. Dowiedzenie się, które pokarmy są nietolerowane, może być proste dla niektórych osób i niezwykle trudne dla innych - w zależności od tego, jakie są rodzaje reakcji, jak szybko się one pojawiają po zjedzeniu żywności i która żywność powoduje problem. Rozpoznanie nietolerancji pokarmowych (w odróżnieniu od alergii) może zająć trochę czasu. Chociaż nietolerancja pokarmowa nie zagraża życiu, może i często powoduje, że chory czuje się wyjątkowo źle i może mieć duży wpływ na życie zawodowe i społeczne. Trwający dyskomfort może również wpływać na osobę psychicznie. Reakcje nietolerancji pokarmowej nie obejmują przeciwciał IgE ani układu odpornościowego, jak alergia pokarmowa. Mechanizmy większości rodzajów nietolerancji pokarmowej są niejasne. Reakcje są zwykle opóźnione, występujące kilka godzin, a czasem nawet kilka dni po spożyciu kłopotliwego pokarmu i obejmują najczęściej: problemy jelitowe, takie jak wzdęcia, biegunka, zaparcia i IBS, problemy skórne, takie jak wyprysk i bóle stawów.

Nietolerancje pokarmowe trudno diagnozować zwykłymi popularnie wykonywanymi testami, jak testy skórne, czy testy z krwi, które o ile dość dobrze radzą sobie w przypadkach alergii pokarmowej, to nie są zbyt czułe, aby wskazać produkty nietolerowane.

Nietolerancje pokarmowe - Nietolerancja histaminy

Histamina, tyramina i fenyloetyloamina to aminy wazoaktywne (znane również jako aminy biogenne), chemikalia występujące naturalnie w niektórych produktach spożywczych. Większość ludzi toleruje ilości występujące w normalnej diecie. Jednak niektórzy ludzie doświadczają objawów nawet przy normalnym poziomie wazoaktywnych amin, co może być spowodowane zmniejszoną zdolnością do ich rozkładania w układzie pokarmowym. Pokarmy bogate w histaminę, które mogą powodować nietolerancję histaminy to np. wino i ser. Objawy nietolerancji histaminy mogą wystąpić 30 minut lub dłużej po jedzeniu i mogą obejmować:

  • bóle głowy,
  • wysypki, zaczerwienienia, zmiany skórne,
  • katar lub zatkany nos,
  • biegunka, nudności lub wymioty.

Nietolerancje pokarmowe - Nietolerancja laktozy

Jest to częste zaburzenie wynikające z niezdolności do trawienia laktozy (cukru mlecznego) z powodu niskiego poziomu enzymu laktazy. Laktoza jest głównym cukrem w mleku i produktach mlecznych ssaków (np. ludzi, krów, kóz). Nietolerancja laktozy jest często mylona z alergią na mleko, ale NIE jest to alergia. Objawy nietolerancji laktozy to:

  • biegunka,
  • wzdęcia,
  • ból brzucha lub dyskomfort,
  • kolka dziecięca,
  • rzadziej zaparcia i nudności.

Nietolerancje pokarmowe - Nietolerancja glutenu / wrażliwość na gluten

Nietolerancja glutenu jest stosunkowo nowo rozpoznanym stanem, chociaż nadal istnieje wiele kontrowersji co do tego, czy istnieje i czy jest spowodowana glutenem lub innym białkiem występującym w pszenicy. Nie jest jasne, czy jest to nietolerancja lub czy dotyczy to układu odpornościowego, a także nie jest jasne, czy występuje przez całe życie, czy też jest to stan przejściowy.

Szereg objawów jelitowych w odpowiedzi na jedzenie pszenicy obejmuje :

  • ból brzucha,
  • zmieniony rytm wypróżnień,
  • wzdęcia,
  • nudności,
  • biegunki.

Jednak nietolerancja glutenu wiąże się również z objawami poza jelitami, takimi jak:

  • mgła umysłowa,
  • bóle stawów,
  • zmęczenie,
  • depresja,
  • bóle głowy,
  • niepokój,
  • ogólny brak dobrego samopoczucia.

Często diagnozę nietolerancji glutenu przeprowadza się, wykluczając celiakię i alergię na pszenicę oraz stosując eliminację pszenicy, aby sprawdzić, czy objawy ustąpiły, a następnie ponownie wprowadza się pszenicę w celu określenia, czy objawy wystąpią ponownie.

Istnieje grupa głównych składników pokarmowych, o których należy wspomnieć (na etykiecie lub w informacjach, takich jak menu), gdy są stosowane w gotowych produktach spożywczych lub posiłkach. Dzięki temu osoba z nadwrażliwością może uniknąć spożycia szkodliwych dla siebie artykułów. Jednak możesz być uczulony na każdą substancję spożywczą. Rodzaje alergii pokarmowych, które najczęściej dotyczą osób cierpiących na objawy alergii pokarmowej to: mleko, jaja, zboża zawierające gluten, ryby, owoce morza, skorupiaki, orzechy, sezam; soja i dwutlenek siarki (czasami znane jako siarczyny), seler, mięczaki i skorupiaki.

Z uwagi na trudności z diagnozowaniem nietolerancji pokarmowych poprzez testy skórne czy zliczanie przeciwciał w testach wykonywanych z krwi, warto zdecydować się na biorezonansowe testy alergiczne, które nie mają tych ograniczeń. Testy diagnozujące alergie i nietolerancje pokarmowe można wykonać we Wrocławiu w Gabinecie Proviva po wcześniejszym umówieniu się na wizytę.

Zapraszamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy lub telefonicznie pod numerem: 882-028-222

Podobnie jak w homeopatii, akupunkturze i innych metodach wspomagających leczenie konwencjonalne Biofizykalna Terapia Informacyjna BTI (Informoterapia) jest formą medycyny regulacyjnej. To wypróbowana i przetestowana, skuteczna metoda, u której podstaw leżą wyniki badań naukowych z dziedziny biofizyki, fizyki kwantowej oraz wielowiekowe doświadczenia medycyny chińskiej. Choć fizyka, biofizyka i medycyna klasyczna nie przyjęły jej jeszcze jako doktryny, to metoda jest szeroko stosowana na zachodzie (Niemcy, Szwajcaria, Wielka Brytania czy Stany Zjednoczone) osiągając wysokie parametry skuteczności (zwłaszcza w przypadkach alergii oraz schorzeń przewlekłych, z którymi trudno poradzić sobie metodami konwencjonalnymi).

Open post
alergen

Jakie są przyczyny alergii

Substancje takie, jak pyłki, jad owada, sierść kota, psa lub innego zwierzątka domowego czy pokarm najczęściej nie są dla nas groźne, ale czasami powodują u niektórych osób taką reakcję układu odpornościowego, jakby były. Zaczyna on produkować substancje zwane przeciwciałami, które identyfikują dane alergeny (pyłki roślin, sierści, zarodniki grzybów, a czasem pokarmy) jako szkodliwe, nawet jeśli substancja nie jest dla ustroju niebezpieczna. Wtedy pojawia się alergia, objawy i dyskomfort z tym związany. W przypadku alergii najczęściej mamy do czynienia z objawami dotyczącymi skóry, nosa (alergiczny nieżyt nosa), zatok, oczu, układu oddechowego lub układu pokarmowego. Nasilenie tych objawów może być różne u różnych osób cierpiących na alergię – od niewielkiego podrażnienia aż po zagrażający życiu stan wstrząsu anafilaktycznego. Poznanie przyczyny alergii i wskazanie, które substancje to alergeny pozwala najczęściej usunąć problem lub przynajmniej złagodzić obawy alergii u osób uczulonych.

Continue reading “Jakie są przyczyny alergii”

Open post
testy alergiczne z krwi

Testy alergiczne kiedy wykonać i jakie są rodzaje

Szukając przyczyn pojawiających się dolegliwości ze strony śluzówek (oczu, nosa, gardła) czy skóry (pokrzywki, wysypki, egzemy oraz zmiany skórne) ale i innych objawów alergii, coraz częściej pojawia się temat testów. Z nim związane jest następne pytanie: jakie testy alergiczne należy wykonać i kiedy?

Continue reading “Testy alergiczne kiedy wykonać i jakie są rodzaje”

Open post
Proviva równowaga mineralna

Stan odżywienia organizmu i równowaga mineralna

Stan odżywienia organizmu i równowaga mineralna

Odżywianie, które nie jest pełnowartościowe i nie dostarcza niezbędnych substancji odżywczych (nie tylko białka, węglowodanów oraz tłuszczy, ale również witamin oraz makro- i mikroelementów, które warunkują wiele reakcji zachodzących w organizmie) lub też upośledzone wchłanianie przyjętego, nawet pełnowartościowego! pożywienia, prowadzi do wystąpienia chorób przewlekłych, zwanych często cywilizacyjnymi. Są nimi np.

Read More

Open post
proviva analiza składu włosa

Procedura przeprowadzania Analizy Pierwiastkowej

Procedura przeprowadzania Analizy Pierwiastkowej

Wywiad dotyczący osoby poddającej się badaniu

Wywiad przeprowadzany jest w naszym gabinecie po uprzednim umówieniu się na wizytę. Zbierane są informacje o osobie poddającej się badaniu, takie, jak: dane osobowe, waga, wiek, wzrost, grupa krwi, cel diagnostyki, historia chorób, opis niepokojących objawów, prowadzony styl życia, w tym odżywiania, itp.

Read More

Posts navigation

1 2 3 4 8 9 10
Scroll to top