Objawy alergii pokarmowej
Najczęstsze objawy związane z alergią pokarmową obejmują układ oddechowy (z katarem, uczuciem „zapchanego” nosa, kaszlem, trudnościami w oddychaniu, czy nawet astmą) i układ pokarmowy (wzdęcia, przelewania, bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka) oraz zmiany na skórze takie, jak obrzęk (powieki, usta, język, policzki, gardło, twarz), pokrzywka, wysypka, świąd, zaczerwienienia oraz wypryski. Ciężkie reakcje prowadzić mogą do wstrząsu anafilaktyczny, gdzie potrzebna jest niezwłoczna pomoc lekarska.
Ryzykiem wystąpienia alergii pokarmowej objęte są osoby, które mogą skłonności te dziedziczyć, dlatego bobrze jest przeprowadzić wywiad dotyczący przypadków alergii w rodzinie. Mimo, iż wiele osób podejrzewa u siebie alergie pokarmowe, to z badań wynika, że odsetek osób cierpiących z tego powodu nie jest duży i wynosi ok. 1-2% u dorosłych oraz 3-7% w grupie dzieci. Przy czym dzieci, których jedno z rodziców dotknięte jest alergią pokarmową, są dwukrotnie częściej narażone na problem w porównaniu do dzieci zdrowych rodziców. Natomiast jeżeli oboje rodzice mają problem z alergią pokarmową, to ryzyko wystąpienia alergii u dziecka wzrasta aż sześciokrotnie. Dodatkowo dzieci karmione sztucznym pokarmem, a nie mlekiem z piersi matki częściej mają objawy alergii. Dlatego rodzicom obciążonym alergiami pokarmowymi warto zalecać karmienie piersią i tylko i wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia ich potomstwa. Badania pokazują również, że 80-90% dzieci po trzecim roku życia „wyrasta” z alergii. Alergenami, z których często się „wyrasta” to białko jaja kurzego oraz kazeina (białko mleka krowiego). Natomiast alergeny, które najwcześniej pozostają alergenami do końca życia są orzechy, warzywa strączkowe, ryby i owoce morza.
Poza obserwacją organizmu, która może wskazać na pokarmy, które nie służą danej osobie (choć przy nietolerancji może to być utrudnione ze względu na opóźnienie wystąpienie objawów związanych z pokarmem nietolerowanym w stosunku do momentu jego spożycia) można sprawdzić tą kwestię poprzez wykonanie testów alergicznych. Z pomocą mogą tutaj przyjść testy wykonywane w naszym gabinecie. Warto podkreślić, że testy wykonywane metodą biorezonansową, w odróżnieniu od testów skórnych oraz testów z krwi, diagnozują nie tylko reakcje immunologiczne (alergie pokarmowe), ale również reakcje metaboliczne (nietolerancje pokarmowe). Uwagę warto zwrócić również na fakt, że testy wykonywane w naszym gabinecie diagnozują również reakcje w grupie najmłodszych wiekiem (dzieci poniżej 3 lat), z którymi testy z krwi, czy testy skórne ewidentnie sobie nie radzą.
Szczegóły w zakładce: Testy alergiczne
Podobnie jak w homeopatii, akupunkturze i innych metodach wspomagających leczenie konwencjonalne Biofizykalna Terapia Informacyjna BTI (Informoterapia) jest formą medycyny regulacyjnej. To wypróbowana i przetestowana, skuteczna metoda, u której podstaw leżą wyniki badań naukowych z dziedziny biofizyki, fizyki kwantowej oraz wielowiekowe doświadczenia medycyny chińskiej. Choć fizyka, biofizyka i medycyna klasyczna nie przyjęły jej jeszcze jako doktryny, to metoda jest szeroko stosowana na zachodzie (Niemcy, Szwajcaria, Wielka Brytania czy Stany Zjednoczone) osiągając wysokie parametry skuteczności (zwłaszcza w przypadkach alergii oraz schorzeń przewlekłych, z którymi trudno poradzić sobie metodami konwencjonalnymi).