Test podstawowy
Test podstawowy obejmuje następujące grupy alergenów:
PYŁKI
leszczyna, wierzba, olcha, brzoza, babka, żyto, kukurydza, bylica, komosa, lipa, sosna, świerk, trawy, ambrozja
OWOCE
jabłko, gruszka, truskawki, maliny, agrest, porzeczki, winogrono, banan, brzoskwinia, wiśnia, morela, pomarańcza, cytryna, grejpfrut
ZBOŻA
gluten, pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, soja, gryka, proso (kasza jaglana), ryż, sezam, kukurydza, drożdże
GRZYBY
mieszanka grzybów I, mieszanka grzybów II, mieszanka grzybów III, Aspergillus mix, candida albicans
MELKO / JAJA
białko mleka krowiego, laktoza, żółtko jaja, białko jaja
SIERŚĆ
wół, koń, pies, kot, świnka morska, wełna owcza, gęsie pierze, kacze pierze
UŻYWKI
kawa, herbata, kakao, miód, cukier
RYBY
mieszanka ryb I, mieszanka ryb II (owoce morza), flądra, makrela, łosoś, śledź, dorsz
INSEKTY
pszczoła, osa, komar
ORZECHY
migdały, orzech włoski, orzeszki ziemne, orzeszki laskowe
WARZYWA
marchew, cebula, szpinak, ziemniak, pomidor, fasola
MIĘSO
kurczak, cielęcina, jagnięcina, wołowina, wieprzowina
ROZTOCZA
dermatophagoides pteronyssinus, dermatophagoides farinae
WŁASNY
np. proszek do prania używany w domu
WŁASNY
np. osobiste kosmetyki
WŁASNY
np. kurz z mieszkania
Podobnie jak w homeopatii, akupunkturze i innych metodach wspomagających leczenie konwencjonalne Biofizykalna Terapia Informacyjna BTI (Informoterapia) jest formą medycyny regulacyjnej. To wypróbowana i przetestowana, skuteczna metoda, u której podstaw leżą wyniki badań naukowych z dziedziny biofizyki, fizyki kwantowej oraz wielowiekowe doświadczenia medycyny chińskiej. Choć fizyka, biofizyka i medycyna klasyczna nie przyjęły jej jeszcze jako doktryny, to metoda jest szeroko stosowana na zachodzie (Niemcy, Szwajcaria, Wielka Brytania czy Stany Zjednoczone) osiągając wysokie parametry skuteczności (zwłaszcza w przypadkach alergii oraz schorzeń przewlekłych, z którymi trudno poradzić sobie metodami konwencjonalnymi).