Proviva - terapie antygrzybicze
Czynniki sprzyjające kandydozie (grzybica Candida, drożdżyca)

Choroby wywołane przerostem drożdżaków candida idą zawsze w parze z osłabieniem układu odpornościowego, co umożliwia grzybom rozprzestrzenienie się wewnątrz lub na powierzchni organizmu człowieka. Głównym powodem osłabienia immunologicznego organizmu oraz przerostu grzybów z rodziny candida jest notoryczne narażanie naszej odporności na działanie szkodliwych czynników środowiskowych. Do najważniejszych z nich należą: nieprawidłowe odżywianie z dużym udziałem […]

Przedstawienie wirusa
Drożdżaki a grzyby Candida

Drożdżaki Candida są zarodnikami grzybów Candida i występują w organizmie człowieka jako składnik fizjologicznej flory. Równowaga w jelitach możliwa jest dzięki nieustanne konkurencji pomiędzy różnymi składnikami flory wśród której występują i bakterie, i drożdżaki. Konkurują one pomiędzy sobą o pożywienie i tym samym kontrolowany jest odpowiedni stan – układ homeostazy. Jednak w sytuacji sprzyjającej dla […]

Terapie grzybiczne proviva
Grzyby a grzybice

W naturze grzyby są obecne powszechnie. Spotykamy je w różnych rozmiarach i formach: jesienią zbieramy grzyby leśne, ale do grzybów należą także drożdże, które występują w chlebie czy piwie oraz porosty i pleśnie. Niektóre z nich mogą być lub stać się czynnikiem chorobotwórczym. Grzyby nie są ani roślinami, ani zwierzętami. Są osobnym królestwem w systematyce. […]

Proviva Pertner Biomol Med
Analiza Pierwiastkowa Włosów w Laboratorium Pierwiastków Śladowych Biomol-Med

Gabinet Proviva jest autoryzowanym Parnerem Biomol-Med. Analizę Pierwiastkową Włosów można wykonać w naszym gabinecie we Wrocławiu lub za jego pośrednictwem. Więcej informacji w zakładkach: Analiza Pierwiastkowa Włosa – badanie w gabinecie Analiza Pierwiastkowa Włosa bez wychodzenia z domu Laboratorium Pierwiastków Śladowych Biomol-Med w ciągu swojej działalności wykonało już około 300 000 analiz dla osób rozsianych po całej […]

proviva nietolerancja pokarmowa
Alergia pokarmowa

Generalnie kiedy spożywamy różnego rodzaju posiłki, jest to dla nas przyjemność. Jednak część osób po dostarczeniu sobie określonych pokarmów doświadcza odczuć dalekich od przyjemnych. Bowiem obserwują u siebie na przykład zmiany na skórze po kontakcie z konkretnym rodzajem jedzenia. Jeśli nie ma wątpliwości co do tego, że sam pokarm nie jest skażony, toksyczny czy zakażony […]

proviva testy szczegolowe
Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmów

O alergii pokarmowej mówimy, gdy wyzwolone zostają mechanizmy immunologiczne. Te reakcje są zwykle uruchamiane przez białka dostarczane w spożywanym pokarmie, które przez układ odpornościowy zostają błędnie rozpoznane jako czynnik szkodliwy dla organizmu. To powoduje szereg reakcji i uwolnienie takich substancji, jak np. histamina. Te zachodzące wewnątrz organizmu procesy zewnętrznie objawiają się zwykle niezagrażającymi życiu reakcjami, […]

nietolerancja pokarmowa
Objawy alergii pokarmowej

Najczęstsze objawy związane z alergią pokarmową obejmują układ oddechowy (z katarem, uczuciem „zapchanego” nosa, kaszlem, trudnościami w oddychaniu, czy nawet astmą) i układ pokarmowy (wzdęcia, przelewania, bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka) oraz zmiany na skórze takie, jak obrzęk (powieki, usta, język, policzki, gardło, twarz), pokrzywka, wysypka, świąd, zaczerwienienia oraz wypryski. Ciężkie reakcje prowadzić mogą do […]

Analiza włosa Proviva
Nietolerancja pokarmowa

Mechanizm nietolerancji pokarmowej związany jest z reakcjami metabolicznymi, w odróżnieniu od alergii pokarmowej, gdzie zaangażowany jest układ odpornościowy organizmu. Najczęściej nietolerancja na dany pokarm lub składnik pokarmowy związana jest z brakiem możliwości prawidłowego przyswojenia (strawienia lub wchłonięcia). Przyczyną może być na przykład brak lub niedobór niezbędnego w procesie metabolizmu nietolerowanej substancji enzymu trawiennego. Nietolerancja pokarmowa […]

proviva nietolerancja na laktoze
Nietolerancja laktozy

Laktoza jest cukrem mleka krowiego. Cząsteczka laktozy składa się dwóch cukrów: glukozy i galaktozy, co stanowi o zaliczaniu laktozy do dwucukrów. Trawienie laktozy związane jest z rozbiciem jej cząsteczki na te właśnie cukry proste, co dzieje się na poziomie jelita cienkiego dzięki udziałowi enzymu zwanego laktazą. Jeśli upośledzony jest ten proces, bo np. mamy do […]

Proviva zboża testy
Nietolerancja glutenu

Gluten jest białkiem występującym się w pszenicy oraz zbożach takich, jak: żyto, jęczmień czy owies. Nietolerancja glutenu (zwana chorobą trzewną) powoduje szereg różnych objawów, które mogą prowadzić do poważnych wyniszczeń organizmu. Problem zaczyna się od uszkodzeń w błonie śluzowej jelita cienkiego, co prowadzi w efekcie do upośledzenia wchłaniania. Bez składników odżywczych (białek, węglowodanów, tłuszczy, witamin i […]

Posts navigation

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Scroll to top