Rodzaje alergii pokarmowych

Rodzaje alergii pokarmowych

Objawy reakcji alergicznej na niektóre pokarmy są powszechne, ale większość z nich jest spowodowana raczej nietolerancją pokarmową niż alergią pokarmową (należy je odróżnić). Nietolerancja pokarmowa może powodować niektóre z tych samych objawów, co alergia pokarmowa, więc ludzie często je mylą. Prawdziwa alergia pokarmowa wywołuje reakcję układu odpornościowego, która wpływa na wiele narządów organizmu. Może powodować szereg objawów. W niektórych przypadkach alergiczna reakcja pokarmowa może być ciężka lub zagrażać życiu (wstrząs anafilaktyczny). Z kolei symptomy nietolerancji pokarmowej są na ogół mniej poważne i często ograniczone do problemów trawiennych. Jeśli masz nietolerancję pokarmową, możesz bez problemu zjeść niewielkie ilości nietolerowanego pokarmu. Możesz także zapobiec reakcji. Na przykład, jeśli masz nietolerancję laktozy, możesz pić mleko bez laktozy lub przyjmować tabletki z enzymem laktazy, aby wspomóc trawienie. Poniżej omówione zostały najpopularniejsze rodzaje alergenów pokarmowych powodujących alergie i nietolerancje.

Alergie pokarmowe - Alergia na mleko

Najczęstsze alergeny pokarmowe a rodzaje alergii pokarmowych
Alergia na mleko krowie (białko) jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych u niemowląt i małych dzieci. Większość dzieci wyrośnie z tej alergii pokarmowej, zanim osiągną wiek szkolny (około 6 lat). U niewielkiej liczby osób, które nie wyrosną z alergii na mleko krowie, będzie się ona utrzymywać do dorosłości. W takim przypadku ludzie są bardziej narażeni na cięższe reakcje alergiczne. Alergie pokarmowe na mleko krowie pojawiające się u dorosłych występują bardzo rzadko. Istnieją dwa główne rodzaje alergii pokarmowej na mleko krowie, w zależności od reakcji układu odpornościowego. Objawy alergii, które są „natychmiastowe” są wywoływane przez przeciwciało IgE i zazwyczaj pojawiają się w ciągu kilku minut od spożycia mleka krowiego lub do dwóch godzin później. Ten typ reakcji jest określany jako alergia pokarmowa zależna od IgE. Drugi rodzaj alergii na mleko występuje, gdy symptomy są „opóźnione” (wolno pojawiają się) i są spowodowane przez inną część układu odpornościowego reagującą w inny sposób. Ten typ reakcji jest określany jako alergia pokarmowa niezwiązana z IgE i jest typem najczęstszym. Objawy zwykle pojawiają się po dwóch godzinach od spożycia, ale może to zająć do 72 godzin. Jeśli mleko krowie będzie nadal spożywane w diecie, układ odpornościowy będzie nadal powodować reakcje alergiczne przez kilka dni lub nawet tygodni.

Alergie pokarmowe - Alergia na jajka

Alergia na jajka występuje znacznie częściej u małych dzieci niż u dorosłych. Większość dzieci z alergią na jajka wyrośnie z tego. Łatwo jest uniknąć jajek podawanych samodzielnie, gdy wyglądają jak jajko; jednak często są one ukryte w gotowej żywności, więc uważaj i czytaj składy na etykietach produktów przetworzonych.

Alergie pokarmowe - Alergia na orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne są częstą przyczyną alergii pokarmowej, spowodowanej reakcją układu odpornościowego na białko znajdujące się w orzeszkach ziemnych. Alergie pokarmowe na orzeszki ziemne dotykają kilku procent populacji (częściej dotyczą dzieci). Zwykle rozwijają się we wczesnym dzieciństwie, ale czasami mogą pojawić się w późniejszym wieku. Ważne jest, aby wiedzieć, że orzeszki ziemne są roślinami strączkowymi i należą do innej rodziny roślin niż orzechy. Alergia na orzeszki ziemne nie oznacza automatycznie uczulenia na orzechy z drzew orzechowych, chociaż nierzadko osoba uczulona jest zarówno na orzeszki ziemne, jak i na niektóre orzechy. Większość reakcji alergicznych na orzeszki ziemne jest łagodna, ale mogą być również umiarkowane lub ciężkie. Zwykle pojawiają się w ciągu kilku minut po kontakcie z orzeszkami ziemnymi, ale mogą również wystąpić nawet godzinę później.

Nietolerancje pokarmowe

Niektórzy ludzie doświadczają niepożądanych reakcji spowodowanych jedzeniem. Dowiedzenie się, które pokarmy są nietolerowane, może być proste dla niektórych osób i niezwykle trudne dla innych - w zależności od tego, jakie są rodzaje reakcji, jak szybko się one pojawiają po zjedzeniu żywności i która żywność powoduje problem. Rozpoznanie nietolerancji pokarmowych (w odróżnieniu od alergii) może zająć trochę czasu. Chociaż nietolerancja pokarmowa nie zagraża życiu, może i często powoduje, że chory czuje się wyjątkowo źle i może mieć duży wpływ na życie zawodowe i społeczne. Trwający dyskomfort może również wpływać na osobę psychicznie. Reakcje nietolerancji pokarmowej nie obejmują przeciwciał IgE ani układu odpornościowego, jak alergia pokarmowa. Mechanizmy większości rodzajów nietolerancji pokarmowej są niejasne. Reakcje są zwykle opóźnione, występujące kilka godzin, a czasem nawet kilka dni po spożyciu kłopotliwego pokarmu i obejmują najczęściej: problemy jelitowe, takie jak wzdęcia, biegunka, zaparcia i IBS, problemy skórne, takie jak wyprysk i bóle stawów.

Nietolerancje pokarmowe trudno diagnozować zwykłymi popularnie wykonywanymi testami, jak testy skórne, czy testy z krwi, które o ile dość dobrze radzą sobie w przypadkach alergii pokarmowej, to nie są zbyt czułe, aby wskazać produkty nietolerowane.

Nietolerancje pokarmowe - Nietolerancja histaminy

Histamina, tyramina i fenyloetyloamina to aminy wazoaktywne (znane również jako aminy biogenne), chemikalia występujące naturalnie w niektórych produktach spożywczych. Większość ludzi toleruje ilości występujące w normalnej diecie. Jednak niektórzy ludzie doświadczają objawów nawet przy normalnym poziomie wazoaktywnych amin, co może być spowodowane zmniejszoną zdolnością do ich rozkładania w układzie pokarmowym. Pokarmy bogate w histaminę, które mogą powodować nietolerancję histaminy to np. wino i ser. Objawy nietolerancji histaminy mogą wystąpić 30 minut lub dłużej po jedzeniu i mogą obejmować:

  • bóle głowy,
  • wysypki, zaczerwienienia, zmiany skórne,
  • katar lub zatkany nos,
  • biegunka, nudności lub wymioty.

Nietolerancje pokarmowe - Nietolerancja laktozy

Jest to częste zaburzenie wynikające z niezdolności do trawienia laktozy (cukru mlecznego) z powodu niskiego poziomu enzymu laktazy. Laktoza jest głównym cukrem w mleku i produktach mlecznych ssaków (np. ludzi, krów, kóz). Nietolerancja laktozy jest często mylona z alergią na mleko, ale NIE jest to alergia. Objawy nietolerancji laktozy to:

  • biegunka,
  • wzdęcia,
  • ból brzucha lub dyskomfort,
  • kolka dziecięca,
  • rzadziej zaparcia i nudności.

Nietolerancje pokarmowe - Nietolerancja glutenu / wrażliwość na gluten

Nietolerancja glutenu jest stosunkowo nowo rozpoznanym stanem, chociaż nadal istnieje wiele kontrowersji co do tego, czy istnieje i czy jest spowodowana glutenem lub innym białkiem występującym w pszenicy. Nie jest jasne, czy jest to nietolerancja lub czy dotyczy to układu odpornościowego, a także nie jest jasne, czy występuje przez całe życie, czy też jest to stan przejściowy.

Szereg objawów jelitowych w odpowiedzi na jedzenie pszenicy obejmuje :

  • ból brzucha,
  • zmieniony rytm wypróżnień,
  • wzdęcia,
  • nudności,
  • biegunki.

Jednak nietolerancja glutenu wiąże się również z objawami poza jelitami, takimi jak:

  • mgła umysłowa,
  • bóle stawów,
  • zmęczenie,
  • depresja,
  • bóle głowy,
  • niepokój,
  • ogólny brak dobrego samopoczucia.

Często diagnozę nietolerancji glutenu przeprowadza się, wykluczając celiakię i alergię na pszenicę oraz stosując eliminację pszenicy, aby sprawdzić, czy objawy ustąpiły, a następnie ponownie wprowadza się pszenicę w celu określenia, czy objawy wystąpią ponownie.

Istnieje grupa głównych składników pokarmowych, o których należy wspomnieć (na etykiecie lub w informacjach, takich jak menu), gdy są stosowane w gotowych produktach spożywczych lub posiłkach. Dzięki temu osoba z nadwrażliwością może uniknąć spożycia szkodliwych dla siebie artykułów. Jednak możesz być uczulony na każdą substancję spożywczą. Rodzaje alergii pokarmowych, które najczęściej dotyczą osób cierpiących na objawy alergii pokarmowej to: mleko, jaja, zboża zawierające gluten, ryby, owoce morza, skorupiaki, orzechy, sezam; soja i dwutlenek siarki (czasami znane jako siarczyny), seler, mięczaki i skorupiaki.

Z uwagi na trudności z diagnozowaniem nietolerancji pokarmowych poprzez testy skórne czy zliczanie przeciwciał w testach wykonywanych z krwi, warto zdecydować się na biorezonansowe testy alergiczne, które nie mają tych ograniczeń. Testy diagnozujące alergie i nietolerancje pokarmowe można wykonać we Wrocławiu w Gabinecie Proviva po wcześniejszym umówieniu się na wizytę.

Zapraszamy do kontaktu z nami poprzez formularz kontaktowy lub telefonicznie pod numerem: 882-028-222

Podobnie jak w homeopatii, akupunkturze i innych metodach wspomagających leczenie konwencjonalne Biofizykalna Terapia Informacyjna BTI (Informoterapia) jest formą medycyny regulacyjnej. To wypróbowana i przetestowana, skuteczna metoda, u której podstaw leżą wyniki badań naukowych z dziedziny biofizyki, fizyki kwantowej oraz wielowiekowe doświadczenia medycyny chińskiej. Choć fizyka, biofizyka i medycyna klasyczna nie przyjęły jej jeszcze jako doktryny, to metoda jest szeroko stosowana na zachodzie (Niemcy, Szwajcaria, Wielka Brytania czy Stany Zjednoczone) osiągając wysokie parametry skuteczności (zwłaszcza w przypadkach alergii oraz schorzeń przewlekłych, z którymi trudno poradzić sobie metodami konwencjonalnymi).

Marta Dłużak
Lorem
Scroll to top