Substancje dodawane do żywności, takie jak aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty, wzmacniacze smaku itp. u niektórych osób powodują reakcje nietolerancji. Znajdujące się w różnych produktach spożywczych dodatki powinny być podane w składzie produktu. Są one oznaczane literą E i trzycyfrową liczbą. Osoby dotknięte nietolerancją danego dodatku powinny monitorować skład produktów przetworzonych, aby unikać obecności danej substancji […]
Te skromne, ale niezwykle potężne nasionka, maja zdolność zabijania gronkowca złocistego opornego na metycylinę (MRSA), odtruwania z toksyn zatrutego chemicznymi substancjami organizmu, stymulowania regeneracji komórek beta zniszczonej przez cukrzycę trzustki, a z pewnością o wiele, wiele więcej (o czym jeszcze wciąż zbyt mało wiemy). Nasiona tej jednorocznej rośliny – czarnuszki siewnej (Nigella sativa), od niepamiętnych czasów […]
W nasionach czarnuszki znajduje się ponad 100 zidentyfikowanych jak dotąd substancji aktywnych (zapewne jest ich jeszcze więcej), dzięki czemu wykazuje ona tak wiele różnorakich zastosowań – a zwłaszcza wtedy, gdy występuje stan zapalny lub gdy wsparcia wymaga układ odpornościowy. Ta wielość biologicznie aktywnych związków decyduje o tym, że czarnuszka od wielu setek lat stanowiła prawdziwe […]
Czarnuszka powinna być zbierana rano, przed wschodem słońca, zanim poranne mgły i rosa przenikną wilgocią roślinę. Wtedy zawartość substancji leczniczych może wywierać silniejsze działanie. Poprzez mielenie, a następnie tłoczenie „na zimno” nasion uzyskuje się olej z bardzo wysoką, ponad 80%, zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. W krajach Bliskiego Wschodu wierzono, że żucie profilaktycznie 10 ziarenek czarnuszki […]
Co powoduje, że pojawia się zamiar rozstania się z nałogiem palenia papierosów? Okazuje się, że często tym bodźcem, który skłania do zerwania z paleniem tytoniu jest chęć poprawy nie tylko swojego zdrowia, ale troska o bliskich. Ponad 70 proc. palących młodych ludzi, jak wskazują badania ma palących rodziców. Jeśli mama, czy tato rzucają palenie, to […]
Aluminium (glin) to silna neurotoksyna, a dowody naukowe wskazują, że odgrywa ono znaczącą rolę w chorobach neurologicznych, w tym demencji, autyzmie i chorobie Parkinsona. Na przykład, studium przypadku z Keele University w Wielkiej Brytanii opublikowane w 2014 roku: jednoznacznie wykazano wysoki poziom aluminium w mózgu osoby narażonej na aluminium w pracy, która później zmarła na […]
To, czy chorujemy, czy jesteśmy zdrowi oraz to, jak znosimy negatywne działanie stresu, który nam towarzyszy zależy od otoczenia, w jakim funkcjonujemy. Warunki środowiska zewnętrznego, prowadzony tryb życia, w tym sposób odżywiania, aktywność fizyczna oraz higiena psychiczna w dużej mierze decydują o tym, czy funkcjonujemy sprawnie, czy układ immunologiczny efektywnie spełni swoją rolę broniąc nas […]
Zaburzenia w zawartości pierwiastków – niedobory lub nadmiar niektórych mikro i makroelementów, a także proporcje pomiędzy nimi, jakie mogą wystąpić w organizmie decydują o jego kondycji, zdrowiu lub chorobie. Niewiele z nich może bez większej szkody dla organizmu występować w stężeniach przekraczających normy – należą do tej grupy np. jod, cynk oraz magnez. Ponadto interakcje […]
Poniżej materiał wstępny oraz wywiad z warszawską endokrynolog Marią Ostasiewicz Misiuną, jaki został przeprowadzony w studio Dzień Dobry TVN na temat Analizy Pierwiastkowej Włosa: „Włos prawdę Ci powie” „Co nam daje analiza pierwiastkowa włosa?”
Skazani na suplementację – zapis rozmowy z prof. Aleksandrem Ożarowskim. – W wielu domach pigułki witaminowo-mineralne stały się nieodłącznym składnikiem każdego posiłku. Zażywają je nie tylko dzieci i osoby starsze, ale ludzie w sile wieku. Czy to potrzebne? – Bezwzględnie. Dziś jesteśmy skazani na suplementację. Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje codziennie nie tylko białka, węglowodanów, […]